Visitors

http://www.geovisites.com/pt/directory/artes_artes-plasticas.php

18 Mart 2015 Çarşamba

Seyit Onbaşı (Koca Seyit)

     Çanakkale Savaşları sırasında kaldırdığı 276 kiloluk top mermisiyle ünlenen ve tarihe geçen Koca Seyit (Seyit Onbaşı), 1889 yılında Balıkesir ili, Havran ilçesinin Çamlık (eski adı Manastır) köyünde dünyaya geldi. Seyit, 1909 yılının Nisan ayı başlarında askere alındı. 1912'de Balkan Savaşları'na katıldı. Savaş bittiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesi'nde görev aldı. Çanakkale Savaşları'nda gösterdiği kahramanlıkla adını Türk tarihine yazdırdı. 
    18 Mart Deniz Savaşı sırasında, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda ayakta kalabilen tek top vardı, onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Koca Seyit büyük bir güçle 276 kiloluk mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığı ile Ocean gemisi büyük bir yara almıştı. Koca Seyit'in savaşın kaderinin değişmesinde büyük önemi bulunan başarısı kısa sürede duyuldu. Kendisine ödül olarak “Onbaşılık“ rütbesi takıldı ve isteği olup olmadığı sorulunca “çift tayın (çift yemek öğünü)” istedi. Ancak arkadaşlarının yanında çift tayın yemeği onuruna yediremedi ve birkaç gün sonra çift tayından vazgeçti.
    Daha sonraki günlerde fotoğrafını çekmek isterler. 276 kiloluk top mermisini o günkü gibi sırtına alması gereklidir. Ancak birkaç defa denemesine rağmen mermiyi kaldıramaz. O tehlikeli zamanda mermileri kolaylıkla basamaklardan topa çıkaran bu kahraman o gün mermiyi yerinden bile oynatamamıştır. Kendisine sorulduğu zaman iman gücüyle vatan aşkıyla kendisine kuvvet geldiğini, o zaman bu mermiyi nasıl kaldırdığını kendisinin de anlayamadığını söylemiştir. Fotoğraf çekmek için tahtadan bir mermi yaparak o tarihi günü belgelemişlerdir.
     Savaşın sona ermesiyle memleketine dönen Seyit Onbaşı, bundan sonraki günlerini köyünde odun kömürü yapıp satarak geçirmiştir. 1939 yılında zatürreye yakalanmış ve Aralık ayında köyünde vefat etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder