Visitors

http://www.geovisites.com/pt/directory/artes_artes-plasticas.php

13 Mart 2015 Cuma

13 Mart 1982, İdam Edilen Üç Tariş İşçisi ve Direnişçisi...

13 Mart 1982’de, İzmir / Buca zindanı üç genç devrimcinin idamına tanıklık etti.
Necati Vardar, Seyit Konuk ve İbrahim Ethem Coşkun, MHP İzmir il sekreteri Turan İbrahim ile müteahhit Nuri Yapıcı’yı öldürdükleri gerekçesiyle idama mahkum edildi. Tariş direnişinin sembolleri ve işçi kimliğiyle idam edilen ilk devrimciler oldular. 1 Mayıs 1981′de mahkeme idam kararlarını verdi, onlar ise “Bugün işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günüdür. Bu şerefli günde yargılanmayı reddediyor, sizleri 1 Mayıs şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyoruz” diyerek idam kararına tavırlarını ve soğukkanlılıklarını gösterdiler. İdam cezaları 13 mart 1982′de infaz edilmiştir.
Bilgi: Tariş Direnişi
Tariş Direnişi, 12 Eylül Darbesi’nden hemen önce, İzmir'de gerçekleşen büyük işçi direnişidir. Direniş, çevresindeki diğer fabrikaları ve işçi mahallelerini de etkisi altına alarak son derece etkili olmuştur. 1980’de işçi sınıfının devrimci mücadelesinde aldığı ağır yenilgi, burjuvazinin uygun koşulları yaratmaya çalıştığı bir dönemin ardından gerçekleşmişti. 1977 1 Mayıs’ında kitleleri pasifize etmeye dönük saldırısı, üniversitelerde devrimci gençlik hareketinin karşısına faşist hareketi her türlü destekle çıkarması ve katliamların yaşanmasına neden olması, Maraş Katliamı ve son olarak da Kemal Türkler’in katledilmesi, 12 Eylül darbesine uzanan zincirin halkalarını oluşturuyordu. Tariş Direnişi de bu zincirin bir halkasını oluşturdu. 
İzmir'in Gültepe semtinde 1973 yerel seçimlerinde seçilip iki dönem belediye başkanlığı yapan Aydın Erten Tariş Direnişi'ne destek verdiği, işgal sırasında işçilere kumanya dağıttığı için 12 Eylül Darbesi yönetimi tarafından gözaltına alınmış ve işkence görmüştür.
(Detaylı bilgi edinmek için: http://www.yurtsuz.net/News.aspx?newsid=540#.VQMEINKsVsU)
O günlere ait çarpıcı bir afiş...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder