Visitors

http://www.geovisites.com/pt/directory/artes_artes-plasticas.php

18 Eylül 2014 Perşembe

Salvador Allende...

11 Eylül 1973
Her sabah olduğu gibi saat 7’de yataktan kalkıyor ve ilk iş olarak radyoyu açıyor Pablo Neruda. Radyoda Salvador Allende konuşuyor.
Bugün başka bir gün.
11 Eylül, sabah. Saat 6.20
Başkan Allende bir telefonla askeri darbe hakkında bilgilendiriliyor. Derhal alarm veriyor ve Unidad Popular (Birleşik Halk) hükümetini savunmak amacıyla hükümet sarayı La Moneda’ya doğru hareket ediyor. Sarayda kendi etrafında topladığı insanlarla durumu değerlendiriyor.
Bir saat içinde tam üç defa radyo üzerinden halka seslenme imkânı buluyor Başkan Salvador Allende. Her seferinde teslim olmayacağını açıklıyor ve halkı da direnmeye çağırıyor.
Saat 8.15
Hükümet Sarayı sarılmış durumda. Faşist cunta hoparlör üzerinden Başkan Allende’yi teslim olmaya çağırıyor. Teslim olduğunda kendisine, ailesi ve yakın çalışma arkadaşlarıyla birlikte hava yolundan ülkeyi terk etme imkânı sağlanacağı vaad ediliyor.
Saat 9.15
Hükümet sarayına ilk makineli tüfek saldırıları başlıyor. Saraydan karşılık veriliyor. Durum ciddi. Faşizmin tankları harekâta geçiyor. Hükümet sarayı havadan bombalanıyor. Saraydan karşılık veriliyor. Kıyasıya bir çatışma. Az sayıdaki silah ve adamla faşist saldırganları geri püskürtme şansının olmadığının farkında Allende. Fakat teslim olmuyor, son dakikaya kadar ülkesini, devrimci hükümeti ve kendisini savunuyor.
Hükümet binası yanıyor.
Saat 16.00
Gezite’de darbenin 39. yıl dönümünde yayımlanan Süleyman Altunoğlu’nun Milli irade mi halkın iradesi mi? yazısı da Şili’nin 11 Eylül’ünü tartışıyor ve “Halkın çıkarlarını yasal yollardan korurken, düzenin yasaları sizi korumaz,” diyor. “İlkinin istisnası oldu ama ikincinin hiç olmadı.”
Hükümet sarayındaki son direniş de kırılıyor. Durumun umutsuzluğu karşısında, Şili halkının seçtiği Unidad Popular hükümetinin başkanı Salvador Allende’nin, faşistlerin eline geçmektense intihar ettiği tespit ediliyor.
11 Eylül 1973 -başka anlamlarıyla birlikte- Salvador Allende’nin halkların kalbinde ve bilincinde sonsuzluğa ulaştığı gün olarak not ediliyor tarihe...
Çağlar Mirik - Yar Yayınları Editörü

(Görsel: Ramona Parra Brigade (RPB) graffiti kolektifinin bir çalışması.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder